Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Salatası

Buğday, ekmeğin ana maddesi olarak bilinen ve ülkemizde en sık kullanılan tahıl ürünlerinden biridir. Çeşitli şekillerde tüketilir; ekmek yapımında, makarna, şehriye ve bulgur üretiminde buğday kullanılır. Buğday oldukça sağlıklı bir besin maddesidir ve B grubu vitaminlerini, karbonhidrat ve protein içerir. A ve C vitaminleri dışındaki birçok vitamini de yapısında bulundurur. Gelişmiş ülkelerde buğdayın ekmek olarak tüketilmesi daha azdır, bizde ise en çok ekmek tüketiminde kullanılır.

Buğday haşlanarak ya da çorbalara eklenerek de tüketilebilir. Üç çorba kaşığı buğday, bir dilim ekmeğin kalorisine eşittir. Buğday tanesinde yüksek miktarda kalsiyum bulunur ve cilt ile saç yapısını destekler. Lifli dokusuyla sindirim sisteminin dostu olan buğday, bağırsak tembelliğinin önüne geçer ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Mideyi koruyucu etkisi vardır. Ayrıca cinsel gücü artırıcı etkiye sahiptir ve kalp ile damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Buğday içeren bitki çayları zihni kuvvetlendirir ve bitkinliği alarak enerji verir. Kansere karşı vücudu korur. Evde yetiştirilen buğdayın çimlerinden elde edilen buğday çimi suyu tam bir şifa kaynağıdır; bağışıklığı güçlendirir, kanı temizler, damarların açılmasını sağlar ve etkin bir hücre yenileyicidir. Ancak çölyak hastaları buğdayda bulunan gluten nedeniyle buğday ve ürünlerini tüketemezler.

Buğday Salatası İçin Gerekli Malzemeler

  • İki kâse haşlanmış aşurelik buğday
  • Bir küçük kutu mısır konservesi
  • İki adet kırmızı biber
  • Dört ya da beş dal taze soğan
  • Bir avuç dolusu maydanoz
  • Dört beş tane kornişon salatalık turşusu
  • Tuz, zeytinyağı ve bir adet büyük limonun suyu

Buğday Salatası Nasıl Yapılır?

Buğdayı bir gece önceden birkaç su yıkayarak üzerini geçecek şekilde su koyun ve sabaha kadar yumuşaması için bekletin. Ertesi sabah, düdüklü tencere varsa kısa bir süre, düdüklü tencere yoksa normal bir tencere içinde kontrol ederek fazla dağıtmadan haşlayın. Haşlanan buğdayları derin bir kabın içine alın. Bu arada kırmızı biberler, soğanlar, maydanozlar ve turşuları ufak ufak doğrayın. İçine mısırları da ekleyin. Küçük bir kavanoz içinde limon suyu, zeytinyağı ve tuzu iyice çalkalayarak karışımın üzerine gezdirin. İsteğe bağlı olarak nar ekşisi de ekleyebilirsiniz. Salatanız artık servis tabağına alınabilir ve misafirlerinize ikram edilebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Can Kaya

12 Mayıs 2024 Pazar

Sağlık açısından faydalarını öğrendikten sonra buğday salatası tüketmeyi başladım. Ancak bu besini fazla tüketmem sonrasında ciddi kilo almaya başladım. Acaba buğday salatasına ekstra hangi besinleri veya sebzeleri eklersem kilo almadan bu salatayı tüketebilirim? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Esad

Merhaba Can Bey, buğday içerisinde bulunan besin ve maddeler, kilo almanıza neden olmaktadır. Bu nedenle buğday salatası içerisine ne eklerseniz ekleyin, bu kilo alma durumu yine aynı şekilde devam edecektir. Bunu ancak biraz daha az tüketerek kilolardan kaçabilirsiniz. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketmeye dikkat edin.

2. Cevap
cevap

Urza

Buğday karbonhidrat kaynağı bir tahıl olduğu için kilo aldırması doğaldır. Eklediginiz yağ ve tuzu azaltıp brokoli, lahana, havuç gibi sebzeler ekleyip buğdayı azaltırsanız kilo problemini çözmüş olursunuz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Soya Soslu Salata Tarifleri

Soya Soslu Salata Tarifleri

Sumaklı Soğan Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Sumaklı Soğan Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kuşkonmaz Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kuşkonmaz Salatası Tarifi ve Malzemeleri