Taze Börülce Salatası Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Taze Börülce Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Taze Börülce Nedir?

Börülce, ya da Latince adıyla Vigna Unguiculata, baklagiller ailesinden fasulye benzeri bir bitkidir. Bu bitkinin tohumları, kuru ya da taze olarak çeşitli yemeklerde, salatalarda ve turşularda kullanılır. Yaz aylarında en çok tercih edilen ise taze börülce salatasıdır. Taze börülce, C vitamini, bitkisel proteinler, azot ve nişasta bakımından zengin olup; yüksek lif içerdiğinden sindirim sistemi, yüksek tansiyon şikayetlerini azaltma ve kan şekeri dengesi için faydalıdır. Taze börülce, diğer bazı fasulye türleri gibi kılçık içermediğinden çocuklar tarafından da sevilerek tüketilir.

Taze Börülce Salatası Malzemeleri

  • Yarım kilo ince ve taze börülce
  • 1 litre su
  • 1 adet büyük boy domates (Çok sulu değilse 2 adet kullanılabilir)
  • 4 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 adet limon
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Taze Börülce Salatası Nasıl Yapılır?

Taze börülceler iyice yıkandıktan sonra, iki ucundan bir miktar kesilerek ayıklanır ve her bir börülce iki parçaya bölünür. Derince bir tencereye su koyularak, kaynayan suya hazırlanan taze börülceler atılır. Kontrolle yumuşadığı görüldüğünde metal bir süzgeç yardımıyla süzülüp, yeşil rengin korunabilmesi için hemen soğuk sudan geçirilir. Çok fazla haşlanırsa salata karıştırılırken dağılır ve görünümü bozulabilir. Görüntüsü biraz koyu renkli olsa da bu faydalı sebzenin pişirme esnasında vitaminlerinin kaybolmaması istenirse, haşlama suyunu daha az koyup, tüm suyu çekilinceye kadar pişirilip, süzmeden ve soğuk sudan geçirmeden kullanılması gerekmektedir.

Bir kavanoz ya da sos kabı içine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve ezilmiş sarımsak alınır ve iyice karışması için kavanozun ağzına kapak ya da diğer el kapatılarak çalkalanır. Elde edilen bu sos haşlanmış taze börülcelerin üstüne dökülerek, güzelce karıştırılır. Diğer tarafta kabukları soyulan domates rendelenerek soslanmış taze börülce salatasının üzerine dökülerek bir kez daha hafifçe karıştırılır.

Ekstra Bilgiler

Salatanızı zenginleştirmek için üzerine ince doğranmış maydanoz veya dereotu ekleyebilirsiniz. Ayrıca, salatanızın daha lezzetli olmasını isterseniz, nar ekşisi veya sirke gibi farklı soslar da kullanabilirsiniz. Taze börülce salatası, soğuk tüketildiğinde daha lezzetli olur, bu yüzden servis yapmadan önce buzdolabında bir süre bekletmek iyi bir fikir olabilir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mevdut

12 Temmuz 2024 Cuma

Taze börülceyi daha önce hiç tatmamıştım, gerçekten çocuklar için de uygun mu? Ayrıca, soğuk tüketildiğinde daha lezzetli olduğunu söylediniz, bu salatayı önceden hazırlayıp buzdolabında bekletsem tazeliğini korur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mevdut,

Taze börülce, çocuklar için de uygun bir sebzedir. Hem besleyici hem de yumuşak bir dokuya sahiptir, bu yüzden çocukların da sevebileceği bir alternatif olabilir. Soğuk tüketildiğinde lezzetinin daha iyi olduğunu belirttiniz, bu doğru. Özellikle zeytinyağlı ve limonlu bir sosla marine edilirse, bekletildiğinde tadı daha da güzelleşir. Bu salatayı önceden hazırlayıp buzdolabında bekletmeniz tazeliğini korumasına yardımcı olur. Ancak 1-2 gün içinde tüketmenizi öneririm, böylece en iyi lezzeti alabilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şehriyeli Tavuk Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Tavuk Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Salata Tarifleri

Diyet Salata Tarifleri

Susam Salata Tarifi ve Malzemeleri

Susam Salata Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Salata Tarifleri

Oktay Usta Salata Tarifleri

Güncel

Dardanel Tonlu Salata Tarifi ve Malzemeleri

Dardanel Tonlu Salata Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Çanağında Rus Salatası

Patates Çanağında Rus Salatası