Közlenmiş Patlıcan Salatası Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Közlenmiş Patlıcan Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş patlıcan salatası, özellikle Türkiye'nin güney bölgelerine ait olan ve daha çok sıcak yaz günlerinde tercih edilen lezzetli ve ferahlatıcı bir salata türüdür. Bu salata, ana yemeklere eşlik etmesinin yanı sıra meze olarak veya ara öğünlerde de severek ve beğenilerek tüketilmektedir. Genellikle ızgara ve mangalda pişen etlere yakışması ve ayrı bir lezzet katması ile közlenmiş patlıcan salatası oldukça iyi bir yardımcı yemek konumundadır.

Salata hazırlanırken kullanılan zeytinyağı, yeşillikler ve sebzelerin taze, kaliteli ve doğal olmaları, hazırlanan salatanın lezzetini oldukça artıracaktır. Bu nedenle çekirdeksiz ve acısı olmayan patlıcan ve organik domates tercih edilmelidir. Ayrıca taze nane, maydanoz ve reyhan gibi taze yeşilliklerle damak tadına bağlı olarak 1-2 diş sarımsak da patlıcan salatasının lezzetini ve tadını bir hayli artıracaktır. Hafifliği ile sevilerek tüketilen közlenmiş patlıcan salatası, özellikle kilo problemi olan kişiler için de iyi bir tercih olacaktır.

Közlenmiş patlıcan salatasının temel malzemesi olan közlenmiş patlıcan, içerdiği karamelize tadı ve is kokusu nedeniyle genellikle Akdeniz çevresinde ve ülkelerinde en popüler salatalar arasında yer almaktadır. Közlenmiş domatesli patlıcan salatasının daha birçok çeşidi vardır. Bu çeşitler arasında közlenmiş biberle veya sarımsaklı yoğurt ilave edilip hazırlanarak farklı şekilleri de bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında Kıbrıs'ın meşhur peyniri olan hellim, közlenmiş patlıcanın lezzetine lezzet katmaktadır.

Közlenmiş Patlıcan Salatası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg közlenmiş patlıcan
  • 3-4 adet yeşil köy biberi
  • 2 adet kırmızı köz biber
  • 2-3 adet domates
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz
  • 1 tutam kıyılmış taze nane
  • 1 tutam kıyılmış reyhan

Közlenmiş Patlıcan Salatası Sosu İçin

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 2-3 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Yeteri kadar tuz

Közlenmiş Patlıcan Salatası Nasıl Yapılır?

Közlenmiş patlıcan salatamızın yapımına ilk olarak patlıcanları ve diğer sebzeleri bol suyun altında iyice yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanan patlıcan ve biberleri iyice kuruladıkten sonra her birinin üzerini teker teker bir bıçak yardımıyla birkaç yerinden delelim. Bu işlemlerin ardından eğer közleme işini köz ateşinde yapmayacaksak, ocağımızın üzerine köz tavasını alarak ısıtalım ve patlıcanları üzerine yerleştirerek közlenmeye bırakalım. Közleme esnasında patlıcanların eşit olarak pişmesi için ara sıra çevirmeyi ihmal etmeyelim. (Ayrıca patlıcanları 200 derecede önceden ısıtılmış fırına vererek yaklaşık olarak 40-45 dakika bekleterek de közleyebilirsiniz.)

Daha sonra közlenen patlıcanları köz tavasından alarak önce bir bıçak yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru sıyırarak kabuklarını soyalım. Soyma esnasında patlıcanların üzerinde kalan parçacıkları temizlemek için de parmaklarımızı hafifçe ıslatarak yukarıdan aşağıya doğru sıyırarak temizleyelim. Kalan diğer patlıcanlara da aynı işlemi uyguladıktan sonra kararmamaları için üzerlerine birkaç damla limon suyu gezdirelim. Ardından köz tavamıza yeşil köy biberleri ve kırmızı köz biberleri alarak közlemeye bırakalım ve közlenen kırmızı köz biberlerin de kabuklarını tıpkı patlıcanda olduğu gibi soyarak temizleyelim.

Közleme ve soyulma işlemi bittikten sonra önce patlıcanları küçük küpler şeklinde doğrayarak salata tabağımıza yerleştirelim. Kırmızı ve yeşil biberleri de aynı şekilde doğrayarak patlıcanların üzerine ilave edelim. Kuru soğanın kabuklarını soyup piyazlık doğrayıp bir miktar tuzla ovup acısını çıkartarak salatamıza ekleyelim. Salatamızın üzerine aynı şekilde domatesleri de küp-küp doğrayıp ilave ettikten sonra maydanoz, reyhan ve taze naneyi kıyarak patlıcan salatamızın üzerine ilave edelim.

Son olarak salatamızın sosu için uygun bir kasenin içine zeytinyağı, sirke, dövülmüş sarımsak, limon suyu, karabiber, kırmızı pul biber, sumak ve yeteri kadar tuz ilave ederek karışımı iyice çırptıktan sonra salatamızın üzerine gezdirerek döküp dikkatli bir şekilde karıştıralım. Közlenmiş patlıcan salatamız artık servise hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Oktay Usta Arpa Şehriye Salatası

Oktay Usta Arpa Şehriye Salatası

Haber Bülteni

Güncel

Mantar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Rus Salatası Malzemeleri

Rus Salatası Malzemeleri

Güncel

Kış Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kış Salatası Tarifi ve Malzemeleri