Maş Fasulyesi Salatası Maş fasulyesi salatası, oldukça faydalı olmasının yanında, lezzetli ve besleyici bir salata tarifidir. Görünüm olarak yeşil mercimeğe benzetilen maş fasulyesi, tat olarak da yeşil mercimeği anımsatmaktadır. Eskiden ülkemizde cin börülcesi olarak bilinen maş fasulyesi, son zamanlarda daha fazla tüketilmeye başlanmıştır. Bu bakliyat çoğunlukla ithal edilse de artık ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmış ve salata, çorba gibi yemeklerde kullanılmaya başlanmıştır. Protein bakımından zengin olduğundan, vejetaryenlerin ilgi gösterdiği bir üründür. Aynı zamanda kolesterolü dengeler, kalp hastalığı riskini azaltır, yaşlanma karşıtı olup, tok kalmaya yardımcı olur. Maş fasulyesi salatasını yemeklerin yanında hazırlayabileceğiniz gibi, çay saatleriniz için de yapabilirsiniz. Dilerseniz maş fasulyesi salatasını birlikte hazırlamaya başlayalım. Maş Fasulyesi Salatası İçin Gerekli Malzemeler
Sos Malzemeleri
Maş Fasulyesi Salatası Nasıl Yapılır? Maş fasulyesini bir gece evvel suyun içinde ıslatmanız gerekir. Eğer fasulyeyi ıslatmamışsanız, suyun içinde 3-4 saat bekleterek hazırlığa başlamanız gerekecek. Daha sonra tencerenin içine koyduğunuz maş fasulyesine su ilave ederek, orta ateşte yaklaşık olarak 15-20 dakika haşlayın. Bu arada fasulyeleri kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Çünkü fasulyeleri dağılmadan pişirmeniz gerekir. Unutmadan belirtelim, maş fasulyesi haşlandığı sırada biraz kötü kokar. Yeteri kadar haşlandığında, fasulyenin suyunu süzelim ve ılınmasını bekleyelim. Bu arada salataya ilave edilecek olan malzemeleri doğrayalım. Yeşil soğanları, dereotu ve maydanozu incecik kıyalım. Bunları ayrı yerlere koyalım. Közlenmiş kırmızı biberi, kornişon turşusunu da küçük doğrayalım. Maş fasulyesi salatasının sosunu hazırlamaya başlayalım. Kâsenin içinde limon suyu, koruk suyu ya da nar ekşisini, sızma zeytinyağını, tuzu, nane, sumak ve karabiberi iyice karıştıralım. Ilınmış olan maş fasulyesini bir kâsenin içine alalım. İçine sosu dökerek karıştıralım. Sosu erkenden döküyoruz ki, salatamız daha lezzetli olsun. İçine mısır konservesini, doğranmış kornişon turşusunu, közlenmiş kırmızı biberi koyarak, bunları da karıştıralım. Yeşillikleri hemen ilave etmiyoruz. Çünkü sosla birlikte pörsümemeleri için. Maş fasulyesi salatasını servis edeceğiniz zaman, içine doğranmış yeşillikleri ilave ederek karıştırın. Üzerine nar tanelerini serpiştirin. Salatanızı konuklarınız çok beğenecektir. Afiyet olsun. Besin Değerleri ve Sağlık Faydaları Maş fasulyesi, yüksek protein içeriği ile bilinir ve bu özelliği ile özellikle vejetaryen ve vegan beslenme tarzını benimseyenler için önemli bir protein kaynağıdır. Ayrıca, lif açısından zengin olması nedeniyle sindirim sistemini düzenler ve uzun süre tok kalmayı sağlar. Maş fasulyesi, düşük glisemik indeksi ile kan şekerini dengeler ve bu da diyabet hastaları için uygun bir seçenek olmasını sağlar. Antioksidanlar bakımından zengin olan maş fasulyesi, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve yaşlanma karşıtı etkiler gösterir. Potasyum, magnezyum ve demir gibi mineraller bakımından da zengin olan bu bakliyat, kalp sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Maş fasulyesi aynı zamanda vücutta iltihaplanmayı azaltarak, genel sağlık ve iyilik halini artırır. Sonuç olarak, maş fasulyesi salatası sadece lezzetli bir seçenek değil, aynı zamanda sağlık açısından birçok fayda sunan bir besindir. Hem ana yemeklerin yanında hem de tek başına tüketilebilecek bu salata, beslenme düzeninize sağlıklı ve lezzetli bir katkı sağlayacaktır. |