Patates, yer altında yetişen ve içerisinde bol miktarda B ve C vitamini barındıran bir besindir. Ayrıca bol miktarda nişasta da içeren patates, ülkemizde en çok İç Anadolu ve Ege bölgelerinde yetişmektedir. Vitamin ve nişasta içeren bu bitkinin birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle şeker hastalığına iyi gelen patates, susuzluğu giderir, mide ülserine faydalıdır, safra akışını kolaylaştırır, karaciğer şişkinliğini giderir, bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur, sert bir cisim yutulduğunda vücuda zarar vermeden çıkarılmasına yardımcı olur, damar sertliğine faydalıdır, el ve ayak çatlaklarına iyi gelir, kanı temizler, kandaki şeker seviyesini düşürür, böbreklere faydalıdır, kansere karşı korur, sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler, bağırsak şişkinliğini ve basur ağrılarını hafifletir, vücuda enerji verir, halsizliği ve yorgunluğu giderir. Ayrıca normal ve kuru ciltler için de faydalıdır. Faydaları saymakla bitmeyen bu şifalı bitkinin birçok yemek çeşidi yapılarak tüketildiği gibi, salatası yapılarak da tüketilir. Peki, patates salatası nasıl yapılır? Patates salatasının birçok çeşidi bulunmaktadır. Her zevke ve her damak tadına göre patates salatası çeşitleri vardır. Bu çeşidi çok fazla olan lezzetli patates salatalarından birinin tarifini sizlerle paylaşalım. Öncelikle patates salatası malzemelerimizi sayalım. Malzemelerimizi hazırladıktan sonra salatamızın yapım aşamasına geçelim. Patates Salatası Malzemeleri
Patates Salatası Yapımı Patates salatası için gerekli olan malzemeleri hazırladıktan sonra, yapım aşamasına geçelim. Öncelikle salatamızın ana malzemesi olan patatesleri temiz olacak şekilde iyice yıkıyoruz. Yıkadığımız dört adet patatesi kabuğuyla beraber, haşlayacağımız orta boy tencereye koyuyoruz. Üzerine su ilave ediyoruz ve haşlanması için orta ateşteki ocağın üzerine koyuyoruz. Şimdi de iki adet yumurtamızı aynı şekilde yıkıyoruz ve onları da haşlamak için küçük boy tencerenin içerisine koyarak suyunu ilave ediyoruz ve kısık ateşte haşlanmaya bırakıyoruz. Patates ve yumurtalar haşlanırken, diğer taraftan salatamız için ayırdığımız beş dal maydanoz ve beş dal taze soğanı temiz bir şekilde yıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz. Yıkayıp doğradığımız soğan ve maydanozları bir kenara alıyoruz. Patates salatamızın sosunu hazırlamak için bir kâse alıyoruz ve içerisine üç yemek kaşığı zeytinyağını, bir tatlı kaşığı kırmızı pul biberi, bir çay kaşığı karabiberi ve bir tatlı kaşığı tuzu koyarak iyice karıştırıyoruz. Karıştırıp hazırladığımız salata sosunu bir kenara alıyoruz. Haşlanmakta olan patates ve yumurtaları kontrol ederek haşlandıklarından emin olduktan sonra ocaktan alıyoruz ve sularını süzüyoruz. Yaklaşık beş dakika beklettikten sonra, patates ve yumurtaların kabuklarını soyuyoruz. Kabuklarını soyduğumuz patates ve yumurtaları arzu edildiği şekilde, çok küçük olmamak şartıyla küp şeklinde doğruyoruz. Doğradığımız patates ve yumurtaları geniş bir kabın içerisine aktarıyoruz. Üzerine ince ince doğradığımız maydanoz ve taze soğanı ekliyoruz. Yarım limonun suyunu sıkarak onu da malzemelerin üzerine ekliyoruz ve malzemelerimizi iyice karıştırıyoruz. Karıştırdığımız malzemelerin üzerine son olarak, salatamız için hazırladığımız sosu da ekleyerek malzemeler sosu çekinceye kadar karıştırıyoruz. Karıştırma işlemi bittikten sonra, lezzetli patates salatamız servise hazır hale gelmiştir. Aileniz ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Seyyâl
24 Mayıs 2024 CumaPatates salatası yapıyorum sürekli ama nedense patates resimdeki gibi küp küp kalmıyor daha çok dağılıyor. Bunun tam olarak nedeni nedir? Yaparken neye dikkat edersem patatesler bu şekilde küp şeklinde kalır?
Cevap yazAdmin
24 Mayıs 2024 CumaMerhaba Seyyâl,
Patateslerin küp küp şeklinde kalması için şu noktalara dikkat edebilirsin:
1. Patates çeşidi: Salata için en uygun patatesler sert ve nişasta oranı düşük olanlardır. Bu çeşit patatesler piştiğinde dağılmazlar.
2. Pışirme süresi: Patatesleri haşlarken fazla pişmemesine dikkat et. Bıçakla kontrol ederek hafif diri kalmalarını sağlayabilirsin.
3. Soğutma: Haşladığın patatesleri hemen soğuk suya tutarak şoklaman, dağılmalarını önler.
Umarım bu öneriler yardımcı olur!
Sevgiler,
Admin
24 Mayıs 2024 CumaMerhaba Seyyâl,
Patateslerin küp şeklinde kalması için şu noktalara dikkat edebilirsin:
1. Patates çeşidi: Salatalık için genellikle sert yapıya sahip patatesleri tercih etmelisin. "Salata patatesi" olarak bilinen patatesler dağılmadan küp şeklinde kalır.
2. Pışirme süresi: Patatesleri fazla pışirmemeye özen göstermelisin. Çok pışen patatesler dağılabilir. Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika kadar haşlamak yeterli olur.
3. Soğutma: Patatesleri haşladıktan sonra soğuk suya tutarak pışme sürecini durdurabilirsin. Bu, patateslerin daha sert kalmasına yardımcı olur.
4. Doğrama: Patatesleri haşlamadan önce değil, haşladıktan sonra doğramak, küp şeklinde kalmalarını sağlar.
Umarım bu ipuçları patates salatanın istediğin gibi olmasına yardımcı olur! Afiyet olsun.
Aytuna
24 Mayıs 2024 CumaMerhaba, seyyâl hanım bende patates salatasını çok seviyorum yemekten ayrıca zevk alıyorum beş çayının yanına çok yakışıyor resimdeki şekilde olaması için patatesi çiğken soyuyoruz küp küp doğruyoruz ve o şekilde suda haşlamaya bırakıyoruz patates bir tık çiğ kalması lazım aslında çiğ değil ama bir tık diri kalmalı desek daha mantıklıdır.
Soru Sor / Yorum Yap