İç Bakla Salatası Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

İç Bakla Salatası Tarifi ve Malzemeleri

İç Bakla Salatası, kuru iç bakla kullanılarak hazırlanmaktadır. Ülkemizin hemen her bölgesinde yapılan bu lezzetli salata, bazı yerlerde "fava" olarak da anılır. Genellikle benzer şekilde yapılsa da Ege bölgesinde biraz farklı bir türü de bulunmaktadır. Bu türe "tekmil iç bakla salatası" ya da "tekmil fava" adı verilir. Salata kalıp şeklinde kesilerek, kırmızı soğanla birlikte servis edilir. Bu salata gerçekten severek tüketilen ve sıkça tercih edilen bir lezzettir. Yaz, kış her zaman yapılabilir. Üstelik önceden hazırlanması mümkün olduğundan, yemek zamanında sizi fazla uğraştırmaz. Dilerseniz şimdi iç bakla salatasını birlikte hazırlamaya başlayalım.

İç Bakla Salatası İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gram kuru iç bakla
  • 3 su bardağı su
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • Yeterince tuz

Üzeri İçin Malzemeler

  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kırmızı kuru soğan
  • 1 adet limon

İç Bakla Salatası Nasıl Yapılır?

Salatayı hazırlamak için, öncelikle iç baklayı bir gece önceden ıslatmanız gerekiyor. Daha sonra iç baklanın suyunu süzün ve iyice yıkayın. İç baklaları pişireceğiniz tencerenin içine alın. Üzerine üçe-dörde böldüğünüz kuru soğanları, sızma zeytinyağını, toz şekeri ve tuzu ilave edin. Suyunu ekleyerek tencereyi ocağa koyun. Ocağın altını açarak, yaklaşık 20-25 dakika kadar, yani iç baklalar yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Ardından malzemeyi blenderdan geçirin. Daha sonra dereotunu incecik kıyarak, malzemenin içine karıştırın.

İç bakla salatasını koyacağınız tabağın içini zeytinyağıyla iyice yağlayın. Çünkü salatayı kalıp şeklinde keserek servis edeceğimizden, tabağa yapışmamasını sağlamamız gerekiyor. Yağladıktan sonra salatayı yani favayı tabağa dökün. Bunu buzdolabında 2-3 saat kadar dinlendirin. Buzdolabından çıkardıktan sonra iç bakla salatasını tercihen baklava dilimleri halinde kesin. Üzerine sızma zeytinyağını gezdirin. Ardından kırmızı kuru soğanları ince küpler halinde keserek üzerine serpin. İç bakla salatasını dilimler halinde yanında limonla birlikte konuklarınıza servis edebilirsiniz. Bu salatayı meze şeklinde bile sunabilirsiniz. Dilerseniz üzerine kırmızı kuru soğanı ve dereotunu koymadan sade şekilde de yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alpagu

21 Temmuz 2024 Pazar

İç bakla salatasını yaparken neden iç baklayı bir gece önceden ıslatmamız gerekiyor? Bu aşama gerçekten gerekli mi, atlanabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Alpagu,

İç baklayı bir gece önceden ıslatmak, baklanın yumuşamasına ve pişme süresinin kısalmasına yardımcı olur. İç baklalar kuruyken serttir ve direkt pişirildiklerinde tam olarak yumuşamayabilirler. Bu da hem salatanın lezzetini hem de dokusunu etkileyebilir. Ayrıca, ıslatma işlemi baklanın daha kolay sindirilmesini sağlar ve bazı insanlar için gaz yapıcı etkisini azaltabilir.

Bu aşamayı atlamak mümkün olsa da, baklaların tam olarak pişmemesi riskini göze alman gerekebilir. Dolayısıyla, en iyi sonuç için bir gece önceden ıslatmanı tavsiye ederim.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Salata Kaç Kalori?

Salata Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızarmış Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

4 Renkli Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

4 Renkli Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Susam Salata Tarifi ve Malzemeleri

Susam Salata Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gün İçin Salata Tarifleri

Gün İçin Salata Tarifleri

Güncel

Zeytin Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Salatası Tarifi ve Malzemeleri