Kıvırcık Salatası Kıvırcık salatası, çeşitli malzemeler eklenerek yapılan ve birçok yemeğin yanında servis edilen oldukça sevilen bir salata çeşididir. Adını ana malzeme olan kıvırcık maruldan alır. Birçok çeşidi ve tarifi mevcuttur. Genellikle domates ile yapılan kıvırcık salata tercih edilmektedir, ancak farklı malzemelerle de zenginleştirilebilir. Örneğin, mısırlı kıvırcık salatası, kırmızı lahanalı kıvırcık salatası, hellim peynirli kıvırcık salata, avokadolu kıvırcık salata, yumurtalı kıvırcık salata ve beyaz peynirli kıvırcık salata gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Kıvırcık Salatası Malzemeleri
Kıvırcık Salatası Nasıl Yapılır? İlk olarak kıvırcık yapraklar tek tek ayıklanarak yıkanır ve suyunu süzmesi için süzgece alınır. Bu işlem yerine sebze kurutucu da kullanılabilir. Kıvırcık yapraklarının suyunun tamamen süzülmesi, salata sosunu iyice çekmesini sağlar. Yeşil soğan, domates ve salatalıklar da yıkanarak suyunun süzülmesi sağlanır. Vitaminlerinin korunması için kıvırcıklar tahta bıçakla doğranarak veya elle bölünerek genişçe bir kabın içine alınır. Yeşil soğan ve salatalıklar doğranarak kıvırcıkların üzerine eklenir. Son olarak domatesler de doğranarak salataya eklenir ve salata sosu hazırlanır. Salatanın sosu için bir adet limon sıkılarak salataya tuz eklenir. Zeytinyağı salataya gezdirilerek dökülür ve son olarak limon suyu da eklenir. Salata iyice harmanlanarak karıştırılır. Eğer salata sosu önceden dökülür ve uzun süre bekletilirse, kıvırcık yaprakları sararacaktır. Kıvırcık marul salatasının içine havuç, kırmızı biber ya da brokoli de eklenebilir. Bu ek malzemeler, salatanın besin değerini artırarak daha zengin bir lezzet sunar. |