Ahtapot salatası, deniz mahsulleri arasında oldukça sevilen bir salata türüdür. Bu salatayı hazırlamak isterseniz, temizlenmiş bir ahtapot almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Aksi halde ahtapotu kendiniz ayıklamalısınız. Deniz ürünlerini sevenler, bu zahmete bile katlanabilir. Ahtapot, ilk yakalandığında eti biraz elastik olur. Bu durumu salatada kullanmak için haşlayarak ve ayıklayarak düzeltebilirsiniz. Üzerindeki derisini çıkardıktan sonra içindeki pembe beyaz renkteki eti salatada kullanacaksınız. Bazılarınız, ahtapotun yakalandıktan sonra yere sertçe vurulduğuna şahit olmuştur. Bu, ahtapotun pişince daha yumuşak etli olması içindir. Eğer haşlama sırasında dikkatli olursanız, buna gerek kalmadan ahtapotun eti yumuşayacaktır. Şimdi birlikte ahtapot salatasını hazırlamaya başlayacağız. Ancak sizlere ahtapotu nasıl ayıklamanız gerektiğini de belirtelim. Eğer temizlenmiş ahtapot bulamazsanız bu bilgi işinize yarayacaktır. Ahtapotun Ayıklanması Ahtapotu ilk önce suyun içinde iyice yıkayın. Kafasının kenarını makasla kesin ve içine parmaklarınızı sokarak kafasını ters çevirin. Kafasındaki ağzını ve iç organlarını çıkararak yıkayın. Bunu tencerenin içindeki kaynamış suyun içinde haşlayın. Bu arada suyun içine 2 yemek kaşığı kimyon koymanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde kokuya engel olacaksınız. Ahtapotu arada karıştırarak, 2-3 saat kadar kaynatın. Ahtapotun eti iyice sertleşmesi ve kabuklarının soyulması gerekiyor. Dışarıya aldığınız ahtapot soğuduktan sonra, üzerindeki derisini soyun. Yalnız dikkatli olmalısınız. Derisini soyarken üzerinde etleri kalmamalıdır. Eğer iyi pişmiş bir ahtapot olursa, hiç zorlanmadan bunu yapabilirsiniz. Şimdi kafasındaki ve bacaklarındaki etleri çıkararak, salatanız için hazırlayın. Ahtapot Salatası İçin Gerekli Malzemeler
Ahtapot Salatası Nasıl Yapılır? Yukarıda anlattığımız gibi ahtapotu haşlayarak, temizleyin. Haşlama suyunun içine kimyonu ilave etmeyi unutmayın. Eğer ahtapotu hakkıyla haşlayıp, temizlerseniz bunu bacaklarından anlayabilirsiniz. Ayıkladıktan sonra bacak etleri pürüzsüz ve beyaz renkte olur. Ayıkladığınız etleri küp şeklinde doğrayın. Salatayı servis edeceğiniz tabağın içine bunları yerleştirin. Üzerine limon suyunu ve sızma zeytinyağını gezdirin. Dilerseniz salatanıza tuz ilavesi yapabilirsiniz. Ancak birçok kişi ahtapot salatasına tuz koymaz. Ahtapotun kendi tuzu onlara yeterli gelir. Şunu da belirtelim ki salatanın limonu ve zeytinyağı 2-3 saat önceden dökülmelidir. Bu süreçte salata sosunu içine çekecek ve daha lezzetli olacaktır. Yanında yine balık ızgara, balık buğulama gibi deniz ürünleriyle birlikte ahtapot salatasını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Konuralp
12 Temmuz 2024 CumaAhtapotu haşlarken kimyonu suya eklemeyi unuttum, bu kokuya sebep olur mu? Ayrıca, ahtapotu yeterince yumuşatmak için başka bir ipucunuz var mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaKonuralp, kimyon eklememek kokuya bir nebze sebep olabilir, çünkü kimyon deniz mahsullerindeki kokuyu maskelemeye yardımcı olur. Ancak, ahtapotun kokusu genellikle tazeliği ve doğru şekilde temizlenmesiyle ilgilidir. Ahtapotu yumuşatmak için, haşlamadan önce bir süre dondurucuya koymak iyi bir yöntemdir. Ayrıca, haşlama sırasında suya sirke veya limon suyu eklemek de etin yumuşamasına yardımcı olabilir.