Kuru Börülce Salatası Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Kuru Börülce Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Börülce Salatası

Kuru börülce salatası, kış aylarının en lezzetli ve besleyici salata türlerinden biridir. Kuru börülce, içeriğindeki koyu renkli bölge nedeniyle halk arasında "karnıkara" olarak da bilinir. Tazesine göre protein bakımından daha zengin olan börülce, azot, nişasta, B1 ve C vitamini, karoten gibi besin öğeleri ile oldukça sağlıklıdır. Bitkisel protein açısından zengin olması, dengeli beslenmeye katkıda bulunur ve kilo alımını engeller. Lif açısından zengin olduğu için kan şekerini düzenler ve kabızlığa karşı olumlu etkileri vardır. Kuru börülce salatasını özellikle diyet yapanlara tavsiye ederiz. Potasyum ve demir bakımından zengin bir besin olduğu için, diyet sırasında vücudun gereksinimlerini karşılar. Yazın tazesini tercih ettiğiniz börülcenin, kışın kurusuyla bu lezzetli salataları hazırlayabilirsiniz. Şimdi lafı uzatmadan kuru börülce salatasını birlikte hazırlamaya başlayalım.

Kuru Börülce Salatası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı kuru börülce
  • 1 adet etli kırmızı biber
  • 3 adet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet orta boy havuç
  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yeteri kadar tuz

Kuru Börülce Salatası Nasıl Yapılır?

Salatayı hazırlamayı düşündüğünüzde, bir gece önceden kuru börülceyi suyun içinde ıslatın. Bir sonraki gün tencerede su kaynatarak, kuru börülceleri haşlamaya başlayın. Bu arada börülceyi kabarttığınız suyu mutlaka süzün ve yeni suyun içinde haşlayın. Yumuşayan kuru börülceyi süzün ve kevgirin içinde soğumaya bırakın. Bu arada salatanın diğer malzemelerini hazırlamaya geçebilirsiniz.

Önce havucun kabuklarını soyun. Bunu küçük küp şeklinde doğrayarak, kaynattığınız suyun içinde haşlamaya başlayın. Daha sonra taze soğanları ayıklayın ve incecik doğrayın. Dereotu ve maydanozu da yıkayın ve ince kıyın. Ocağın üzerinde közlediğiniz kırmızı biberin çekirdeklerini çıkararak, dış kabuklarını soyun. Bunu da incecik doğrayın. Şimdi uygun bir kâsenin içinde kuru börülce ile doğradığınız diğer malzemeleri karıştırın. Haşlanmış havuçları da süzerek salatanın içine ilave edin.

Salatanın sosunu da başka bir kâsede hazırlayalım. Salatada sos önemli bir unsurdur. Eğer sosu daha kolay hazırlamayı isterseniz, bir kavanozdan yararlanın. Kavanozun içine nar ekşisini, sızma zeytinyağını, tuz ve limon suyunu koyun. Kapağını kapattığınız kavanozu çalkalamaya başlayın. Göreceksiniz sos malzemeleri birbiriyle nasıl karışacak. Bu yöntemi diğer salata soslarını hazırlarken de kullanabilirsiniz. Sosu salata malzemesinin içine dökebilirsiniz. İyice karıştırdıktan sonra, güzel bir salata tabağına döktüğünüz kuru börülce salatasını servise hazır hale getirdiniz. Artık yemekte sizlere eşlik edebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fatma

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kuru börülce salatasını yaparken börülceleri neden bir gece önceden suda bekletmemiz gerekiyor? Bu adımı atlarsak salatanın lezzetinde bir değişiklik olur mu? Ayrıca nar ekşisi kullanmadan yapılan bir versiyonu denediniz mi, tat farkı nasıl oluyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fatma Hanım,

Kuru börülceleri bir gece önceden suda bekletmemizin amacı, börülcelerin daha hızlı ve eşit şekilde pişmesini sağlamaktır. Bu adım, börülcelerin sert kalmasını önler ve sindirimi kolaylaştırır. Eğer bu adımı atlarsanız, börülceler tam olarak yumuşamaz ve salatanızın lezzeti ve dokusu olumsuz etkilenebilir.

Nar ekşisi kullanmadan yapılan bir versiyonunu denedim. Nar ekşisi, salataya ekşi ve tatlı bir aroma katarak lezzetini zenginleştirir. Nar ekşisi olmadan yapılan versiyonu daha hafif ve sade bir lezzete sahip oluyor. Ancak, bu versiyon da damak zevkine bağlı olarak gayet lezzetli olabilir. Alternatif olarak limon suyu kullanarak ekşilik katmayı deneyebilirsiniz.

Umarım sorularınıza cevap verebilmişimdir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Soya Soslu Salata Tarifleri

Soya Soslu Salata Tarifleri

Haber Bülteni