Karides Salatası Karides salatası, balık çeşitlerinin yanında sofranıza eşlik edebilecek en güzel ve en lezzetli salatalar arasındadır. Karides, garnitür ve salata çeşidi olarak en fazla kullanılan deniz ürünü mahsulleri arasındadır. Karides gibi kabuklu deniz ürünlerinin pişirildiğinde daha lezzetli olması için doğru bir şekilde ayıklanması ve işlenmesi gerekmektedir. Karides, güveç, kokteyl ve salata olarak kullanılan bir deniz ürünü çeşididir. Karidesi kullanabilmek için öncelikle ayıklamanız gerekmektedir. Bu işlemi karidesi haşlamadan önce ya da haşladıktan sonra yapabilirsiniz. Karidesi haşladıktan sonra daha lezzetli olması için özel bir haşlama suyu hazırlamanız gerekmektedir. Karidesin Ayıklanması Karidesi ayıklarken öncelikle kafasını bir bıçak yardımı ile keserek çıkarın. Daha sonra gövde kısmında bulunan etli bölümü dışarı çıkarın. Dışında bulunan kabukların tamamını ayıklamanız gerekmektedir. Karidesin kuyruğunun koparılması gerekmektedir fakat bazı durumlarda dekoratif amaçlı kullanımlarda kuyruğu yerinde kalabilir. Daha sonra karidesin sırt kısmını bir bıçak yardımı ile çizin ve içinde bulunan siyah damarı çıkarın. Çıkmazsa siyah damarı bıçakla kazıyabilirsiniz. Daha sonra bol su ile karidesleri temizce yıkayın. Bu şekilde ayıklanan karidesler istenirse derin dondurucuda saklanabilir. Haşlama Suyunun Hazırlanması Haşlama suyu ile yapılan karidesin lezzeti daha güzel olmaktadır. Fakat vaktiniz dar ise içerisine tuz atacağınız bir haşlama suyunda da karidesleri pişirebilirsiniz. Pişme süresine çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü karidesler sekiz ya da on dakika kaynadıktan sonra pişmektedir. Karidesleri temizledikten sonra şimdi salatanın yapımına başlayabiliriz. Karides Salatası İçin Gerekli Malzemeler
Karides Salatası Nasıl Yapılır? Salatayı hazırlamak için önce haşlama suyu hazırlanır. Bunun için öncelikle sebzeler ayıklanır ve küçük küçük doğranarak bir tencerenin içerisine konulur. İçerisine su, baharatlar ve sirke ilave edilir. Karışımın ocakta kaynaması beklenir. Bu su daha sonra süzgeçten geçirilip süzülür. Daha sonra süzülmüş olan su yeniden tencerenin içerisine konulur. Haşlama suyu kaynatılır ve içerisine de ayıklanan karidesler konulur. Karidesler sekiz ya da on dakika kadar pişirilir. Zaten karidesin etinin rengi beyaza döndükten sonra pişmiş demektir. Hemen tencerede suyun içerisindeki karidesler süzülür. Biraz ılındıktan sonra sızma zeytinyağı, limon suyu ve tuz karıştırılarak karideslerle harmanlanır ve salata tabağına alınır. Üzeri maydanoz yaprakları ile süslenir. Karides salatası artık servise hazırdır. Dikkat Edilmesi Gerekenler Karides salatasının lezzetli olabilmesi için bazı püf noktalarına dikkat edilmelidir:
Karides Salatasının Faydaları Karides, protein açısından zengin bir deniz ürünüdür ve birçok faydası bulunmaktadır:
Karides salatası, sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olarak sofralarınıza renk katacaktır. Afiyet olsun! |
Yelit
24 Temmuz 2024 ÇarşambaKaridesin sırt kısmındaki siyah damara ulaşmakta zorlanıyorum, bıçakla kazıyarak çıkarmak yeterince kolay mı?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaYelit, karidesin sırt kısmındaki siyah damara ulaşmak bazen zor olabilir, fakat bıçakla kazıyarak çıkarmak genellikle yeterince kolay bir yöntemdir. Daha rahat yapmak için karidesin sırtına hafif bir kesik atabilirsiniz. Bu şekilde damara daha kolay ulaşabilirsiniz. Ayrıca, karidesin kabuğunu çıkardıktan sonra bu işlem daha basit hale gelir. Umarım bu yöntem işinizi kolaylaştırır. Afiyet olsun!