Patlıcan Salatası Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Patlıcan Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Salatası

Patlıcan salatası, genellikle Güney illerimizde yaygın şekilde yapılsa da, her bölgede bilinen ve sevilen bir salatadır. Ülkemizde bolca yetişen patlıcanla farklı yemekler, salatalar ve mezeler yapılmaktadır. Patlıcan salatası, ferahlatıcı lezzetiyle hem yemeklerinize eşlik edebilir hem de ara öğünlerde, içki sofralarında meze olarak tercih edilebilir. Özellikle et yemekleriyle ve ızgara ile mükemmel bir uyumu vardır. Salatayı hazırlarken topan patlıcan kullanmanız, domatesin tarla domatesi olmasına ve zeytinyağının halis olmasına özen gösterirseniz daha lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. Salatanın içinde kullanacağınız maydanoz, nane gibi yeşillikler ve sarımsak, farklı bir aroma yakalamanıza neden olur. Özellikle az kalorili olduğundan, diyet yapanlara bu salatayı tavsiye ederiz. Bir porsiyonunda sadece 36 kalori olduğundan, kilo dengesini korur ve sağlıklı beslenmeyi destekler. Patlıcanlar közlenerek salata hazırlanmaktadır. Bunu farklı şekillerde değerlendirerek, salatanızı değişik lezzetlere sokabilirsiniz. Özellikle sarımsaklı yoğurtla birlikte patlıcanı değerlendirebilirsiniz. Şimdi sizlere hazırladığımız patlıcan salatası tarifini hep birlikte yapalım.

Patlıcan Salatası İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 adet çekirdeksiz topan patlıcan
  • 2 adet orta boy olgun domates
  • 2 adet sivri yeşil biber ya da dolmalık kırmızı biber
  • 1 adet orta boy kırmızı soğan
  • İsteğe bağlı 1-2 diş sarımsak

Sos Malzemeleri

  • 1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • Yeteri kadar tuz

Patlıcan Salatası Nasıl Yapılır?

İlk önce topan patlıcanları yıkayın. Bunların her birini çatalla birkaç yerinden delin. Patlıcanları olanaklarınıza göre mangalda, ocakta ya da fırında kabukları iyice kömürleşene kadar közleyin. Bu arada patlıcanların içi de iyice yumuşamalıdır. Fırında közlemeyi tercih ederseniz, yaklaşık 45 dakikada patlıcanlar salata yapımına uygun şekilde pişer.

Közlenmiş olan topan patlıcanları bir süre soğutun. Ardından dış kabuklarını güzelce temizleyin. Bu arada patlıcanların kararmaması için limonlu zeytinyağlı karışımda bekletebilirsiniz. Açıkta bekletilirse patlıcanlar erkenden kararır.

Şimdi közlenmiş patlıcanları, domates ve biberleri küçük kuşbaşı şeklinde doğramaya başlayın. Kırmızı soğanı yarım ay şeklinde doğrayın ve hafif tuzlayarak yumuşamasını sağlayın. Malzemeleri bir araya getirin. İçine arzu ederseniz 1-2 diş dövülmüş sarımsak ilave edebilirsiniz. Şimdi patlıcan salatasının sosunu hazırlamalısınız. Kâsenin içinde sızma zeytinyağı, tuz ve limon suyunu iyice karıştırın. Daha sonra salata malzemelerinin üzerine gezdirin. Bunu salata servis tabağına alın. Üzerine taze nane ve maydanozla süsleme yaparak, patlıcan salatasını konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Patlıcan salatasını daha da zenginleştirmek için çeşitli malzemeler ekleyebilirsiniz. Örneğin, közlenmiş kırmızı biber, mısır, avokado veya beyaz peynir ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Ayrıca, salatayı servis etmeden önce buzdolabında bir süre bekletmek, lezzetlerin daha iyi harmanlanmasını sağlar. Patlıcan salatasını farklı soslarla da deneyebilirsiniz. Örneğin, tahinli sos veya nar ekşili sos kullanarak farklı bir aroma yakalayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdülbasıt

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Patlıcanları közlerken dış kabuklarının iyice kömürleşmesi gerektiğini bilmiyordum. Bu kabukları temizlerken zorlanır mıyım? Ayrıca patlıcanların kararmasını önlemek için limonlu zeytinyağlı karışımın içinde bekletmek ne kadar süre olmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdülbasıt, patlıcanların kabuklarını kömürleşene kadar közlemek, iç kısımlarının daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Temizlerken biraz uğraştırabilir ama sıcak suya batırarak veya ellerini hafifçe ıslatarak daha kolay soyabilirsin. Patlıcanların kararmasını önlemek için limonlu zeytinyağlı karışımda bekletmek iyi bir yöntemdir. Yaklaşık 10-15 dakika bekletmek yeterli olacaktır. Bu süre patlıcanların hem kararmasını önler hem de lezzetini artırır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diyet Salata Tarifleri

Diyet Salata Tarifleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Körili Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Körili Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Salatalar Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Salatalar Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Salata Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Salata Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Etimek Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Etimek Salatası Tarifi ve Malzemeleri