Kara Lahana Salatası Kara lahana, içerdiği A, B, C, E ve U vitaminleri ile tam bir vitamin deposudur. Aynı zamanda, kalsiyum, potasyum, kükürt, selenyum, magnezyum, bakır ve demir minerallerini de bol miktarda taşır. İçerdiği bu vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa birçok faydası olan kara lahana, özellikle kalp krizi riskine karşı koruma sağlar. Ayrıca, cilt, diş ve kemik dokularını güçlendirir. Kaynatılarak çıkarılan suyu bal ile karıştırılıp içildiğinde anne sütünü artırır. Sigara, alkol gibi maddelerin vücuda verdiği zehirli maddeleri dışarı atmaya yardımcı olur. Göğüs ucu çatlaklarını giderir, gözün görme gücünü artırır, kan şekerini düşürür. Astım, romatizma, sarılık ve safra kesesi hastalıklarına faydalıdır. İdrar söktürür, kabızlığı giderir, yaşlanmayı geciktirir, kansızlığa iyi gelir ve katarakta karşı korur. Suyu bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Öksürük ve balgama iyi gelir ve ses kısıklığına iyi gelir. Kara lahana, sade olarak tüketilebileceği gibi, yoğurtlu ve salatası yapılarak da tüketilebilir. Peki, kara lahana salatası nasıl yapılır? Öncelikle kara lahana salatası için gerekli olan malzemeleri sayarak, sonrasında yapım işlemine geçelim. Kara Lahana Salatası Malzemeleri
Kara Lahana Salatası Nasıl Yapılır? Kara lahana salatasının malzemelerini hazırladık ve yapım işlemine geçtik. Öncelikle 500 gram lahanayı temiz olacak şekilde iyice yıkıyoruz. İkiye bölüyoruz ve ortasındaki sert beyaz kısmı, üçgen şekilde kesip çıkarıyoruz. Ortasındaki beyaz sert kısmı çıkardıktan sonra, lahanayı ekmek tahtasının üzerinde ince ince doğruyoruz. Doğradığımız kara lahanayı büyük boy kevgirin içerisine aktarıyoruz. Bir yemek kaşığı tuzu lahanamızın üzerine serpiyoruz ve elimizle sıkarak ovuyoruz. Sıkarak ovduğumuz kara lahanamızı bir kenara alıyoruz ve lahananın acı suyunun çıkması için yarım saat kadar bekletiyoruz. Yarım saat beklettiğimiz kara lahanamızı iyice yıkayarak suyunu süzüyoruz. Suyunu süzdüğümüz kara lahanamızı karışım için ayarlamış olduğumuz derin ve geniş kabın içerisine aktarıyoruz. Yarım limonun suyunu sıkıyoruz ve lahananın üzerine döküyoruz. Salatamız için ayarladığımız maydanozu temiz olacak şekilde yıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz. Doğradığımız maydanozları da kara lahananın üzerine aktarıyoruz. Salata sosunu hazırlamak için, ayarlamış olduğumuz küçük kâsenin içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kekik koyup iyice çırpıyoruz. Son olarak, çırparak hazırladığımız salata sosumuzu kara lahananın üzerine aktarıyoruz ve iyice karıştırıyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Kara lahana salatamız artık hazır. Vitamin ve minerallerle zengin olan bu lezzetli salatayı aileniz ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |