Kırmızı Fasulye Salatası Kırmızı fasulye, Adzuki fasulyesi veya Meksika fasulyesi gibi birçok çeşidi bulunan, sindirimi normal fasulyeye nazaran daha kolay olan, yüksek oranda çözünür lif barındırması nedeniyle kalp ve damar problemlerinden korunmayı sağlayan, bitkisel protein bakımından zenginliğinin yanında magnezyum, demir ve potasyum içeren şifa kaynağı bir besindir. Kırmızı etin protein ve demir sağladığı açıktır ancak kırmızı fasulye hem yağ içermediğinden hem yavaş sindirildiğinden özellikle şeker hastalarının uyguladığı diyetin göz bebeğidir. Sadece bir fincan kadar kırmızı fasulye 15 mg protein ve demir barındırır. Bu miktar neredeyse yetişkin bir insanın günlük ihtiyacının %30'una tekabül eder. Kırmızı meyvelerden daha yüksek oranda antioksidan ve onlardan daha düşük oranda şeker içerdiğinden, kilo vermek isteyenler veya sık hasta olanlar için önemli bir besin çeşididir. Bu kadar yararlı bir bakliyatın birçok farklı çeşitte yemeği yapılabilmekte olup, bunların arasında en kolayı da kırmızı fasulye salatasıdır. Parlak görünümlü, limon soslu ve Akdeniz esintili bir piyaz diyebileceğimiz bu salatanın ana malzemesi olan kırmızı fasulyeye konserve olarak ulaşmak çok basit olduğundan çok tercih edilmektedir. Ancak konserve ürünlerin yüksek sodyum içermesi, koruyucu katkı maddeleri barındırması ve besin değeri açısından düşük olması bakımından çok zorda kalınmadıkça tercih edilmemesi doğru olacaktır. Bu nedenle paketli kuru bakliyat formunda alınan kırmızı fasulyenin bir gece önceden ıslatılarak, az suyla haşlanması besin kaybının önemli derecede önüne geçecektir. Tamamen pişen fasulyelere eklenecek tuz ya da asitli bir madde onları sert yapacağından, bu malzemelerin pişirmeden önce tencereye katılması uygun olacaktır. Gerekli Malzemeler
Kırmızı Fasulye Salatası Nasıl Yapılır? İlk olarak sarımsaklar soyulur ve ezilir. Limonlar sıkılır. Ardından iyice yıkanmış olan yeşil biber, yeşil soğan, maydanoz ve taze nane ince ince kıyılır. Konserve fasulye kullanılacaksa bir süzgece dökülür ve fazla miktardaki sodyum ve katkı maddelerinden arındırılmak üzere bol suyla yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Genişçe bir kâsede zeytinyağı veya kullanacağınız başka tür sıvı yağ, iki limonun suyu, tuz ve karabiber iyice çırpılır. Bu sosa kırmızı fasulyeler, sarımsak ve kalan diğer yeşillikler eklenerek iyice harmanlanır. Dilenirse bu salataya kişinin damak zevkine göre közlenmiş kırmızı biber, ince kıyım göbek salata yaprakları ve küp doğranmış kornişon turşu da eklenebilir. Afiyet olsun. |
Güzin
19 Temmuz 2024 CumaBu kırmızı fasulye salatasını yaparken konserve fasulye kullanmak yerine kuru fasulyeyi haşlayarak kullanmak gerçekten daha sağlıklı mı olur? Konserve fasulyenin besin değerleri gerçekten bu kadar düşüyor mu?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba Güzin Hanım,
Evet, konserve fasulye yerine kuru fasulyeyi haşlayarak kullanmak genellikle daha sağlıklı bir seçenektir. Konserve fasulyeler ışlem gördüğü için içerdiği besin değerlerinde bazı kayıplar olabilir. Örneğin, konserve fasulyelerde sodyum oranı çok daha yüksek olabiliyor. Ayrıca, konserveleme sürecinde bazı vitamin ve mineraller de kaybolabilir. Kuru fasulyeyi kendiniz haşladığınızda, bu besin maddelerini daha iyi korursunuz ve sodyum miktarını kontrol edebilirsiniz. Bu da daha sağlıklı bir seçim yapmanıza yardımcı olur.
Sağlıklı günler dilerim!