Ezme salata sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Özellikle ülkemizin doğu mutfağının olmazsa olmaz tatlarından bir tanesidir. Özellikle yapısında bulunan acı tadı ile ayrı bir lezzete sahiptir. Malzemeleri ve yapımı da oldukça basit bir salatadır. Malzemelerini şöyle sıralayabiliriz; Ezme salatanın yapımı için gerekli malzemeler
Ezme salatası nasıl yapılır? Ezme salatasının yapımı kendi içinde bazı püf noktalar barındırmasına karşın, genel hatlarıyla herkesin yapabileceği zorluktadır. İlk olarak aldığımız domatesleri ılık su altında güzelce yıkayıp kabuklarının soyulması için sıcak su içine bırakmalıyız. 15 dakikalık bir sürenin ardından sıcak sudan çıkarılan domateslerin kabukları dikkatli bir şekilde soyulur. Kabuklar soyulduktan sonra sıcak suyun etkisinin geçmesi için domatesler 10 dakika kadar bekletilmelidir. Domatesler 10 dakika bekletildikten sonra keskin bir bıçakla ortadan ikiye kesilir. Domatesler kesildikten sonra zırh ile bebek maması kıvamına kadar zırhla dövülmelidir. Bu işlemin ardından sivri biberler temiz bir şekilde yıkandıktan sonra keskin bir bıçak ile doğranmaya başlanmalıdır. Biberlerimiz de en küçük parçaya ayrılana kadar doğranmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, domates doğramasında kullanılan zırhın bibere kesinlikle kullanılmamasıdır. Çünkü zırh ile doğranan biber lezzetinin çoğunu kaybetmektedir. Biberlerimiz de doğrandıktan sonra domates ve biberlerimiz karıştırılmalıdır. Karıştırıldıktan sonra bu karışıma sumak, pul biber ve limon suyu da eklenerek bir süre bekletilmelidir. Bu bekleyişten sonra karışıma yaklaşık olarak 100-150 gram su eklenmesi unutulmamalıdır. Her şey bittikten sonra bir kaşık ile iyice karıştırılan salatamız soframızın bir parçası olmaya hazır demektir. Yukarıda da belirtildiği gibi ezme salatası sahip olduğu tat ile her zaman aranan bir tercih olmuştur. Sizler de yukarıda belirtilen tarifi eksiksiz uygulayarak sofranızda bu lezzete de bir yer açabilirsiniz. |
Ersayın
21 Temmuz 2024 PazarEzme salata yaparken domatesleri zırhla dövmek gerekiyor mu? Biberi neden zırh ile doğramamalıyız?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Ersayın,
Ezme salata yaparken, domatesleri zırhla dövmek gerekmiyor, doğramak yeterli olacaktır. Zırh kullanmak, domateslerin fazla ezilmesine ve sulanmasına neden olabilir, bu da salatanın kıvamını bozabilir. Biberi zırh ile doğramamak ise, biberin yapısının bozulmaması ve salataya daha diri bir doku katması için önemlidir. Biberleri ince ince doğramak, salatanın hem görünümünü hem de lezzetini daha iyi bir hale getirecektir. Afiyet olsun!