Maş Salatası Maş fasulyesi, dünya diyetisyen otoritelerinin dikkatini çeken ve kısa sürede ülkemizde de popülerlik kazanan bir bakliyattır. Yapılan araştırmalar, ülkemizde uzun yıllar önce "cin börülcesi" olarak anılan bu bakliyatın genellikle çorba yapımında kullanıldığını ve özellikle Gaziantep ve Toroslar bölgesinde bilinen bir fasulye türü olduğunu göstermektedir. Dünya genelinde artan popülaritesinin ardından, ılıman iklim sebzesi olan maş fasulyesi, ülkemizin güney kesimlerinde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Protein zengini olan bu bakliyatın haşlanmış haldeki 100 gramı yalnızca 105 kalori olmasına karşın, yaklaşık 7 gram protein içermektedir. Yapısındaki yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri kontrolüne ve kolesterolün düşük seviyeye çekilmesinde yardımcıdır. Tüm baklagiller ailesi gibi bağırsakların düzenli çalışmasına destek olur. Uzun süre tokluk sağlaması, yağ içermemesi, glisemik indeksinin düşük oluşu ve yaşlanmaya karşı savaşçı fitoöstrojen bileşikleri içermesi, lesitin zengini olması ve çinko barındırması sayesinde maş fasulyesi, besin değeri bakımından diğer baklagiller arasında üst sıralarda yer almaktadır. Kalp, sindirim sistemi, saç, cilt, bağışıklık sistemi ve karaciğer üzerinde çok olumlu etkileri bulunmaktadır. Maş Salatası Malzemeleri
Maş Salatası Nasıl Yapılır? Bir gece önceden maş fasulyeleri ılık su ile ıslatılır. Bu işlemin unutulması halinde, birkaç saat ılık su dolu bir kapta bekletmek de yeterli olacaktır. Ertesi gün maş fasulyeleri iyice yıkandıktan sonra kaynar su dolu bir tencereye alınır. Yaklaşık 11 dakika haşlandıktan sonra süzülür. İlk haşlama sırasında ortaya çıkan yeşilimsi siyah renkteki sudan kurtulmak için süzülen fasulyeler tekrar temiz kaynar su dolu tencereye atılır ve 8 dakika daha haşlanıp süzülür. Böylece biraz vakit harcansa da koyu renkli sudan kurtulunmuş olunur. Fasulyelerin iyice süzülmesi hatta kuruması gerekir. Aksi halde kullanılacak sos beklenen lezzeti vermeyecek ve salata sulanacaktır. Bu işlem için yeterli vakit yoksa kağıt havlu ile fazla sudan arındırılabilir. Maş fasulyesi soğurken, diğer tarafta yeşillikler ince kıyım, közlenmiş kırmızı biber ve kornişon turşular ise küp formunda doğranır. Derince bir kaseye alınan yarım limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve sumak iyice çırpılarak bir sos elde edilir. Bu sosa maş fasulyeleri de eklenerek güzelce harmanlanır. Servis kabına alınarak, tam ortasına gelecek şekilde dörde bölünmüş yumurtalar konur ve etrafı siyah zeytin taneleri ile çevrilerek süslenir. Yumurtaların üzerine gezdirilecek bir miktar zeytinyağı, daha parlak bir görünüm kazanmalarını sağlayacaktır. Maş salatası ılık olarak servis edilir. Afiyet olsun. |